Hvkum Memberi Hadiah Kepada Penderma D4rah

Soalan :

Salam ustaz. Saya nak tanya, apakah hvkum beri hadiah apa sahaja bentuk hadiah kepada penderma d4rah?. Boleh ke? Mohon pencerahan ustaz.

Jawapan :

Assalamualaikum.Alhamdulillah, segala puji dan syukur dipanjatkan kepada Allah SWT. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Hukvm menderma d4rah adalah harus. Ini kerana ia dapat memberi bantuan kepada orang lain ketika mereka berada di dalam waktu kecemasan. Ini berdasarkan firman Allah :

وَتَعَاوَنُوا۟ عَلَى ٱلْبِرِّ وَٱلتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا۟ عَلَى ٱلْإِثْمِ وَٱلْعُدْوَٰنِ

Maksudnya :” Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan d0s4 (maksi4t) dan pencerob0han.”

(Surah al-Maidah : 2)

Imam Al-Qurtubi menukilkan pandangan Al-Akhfash berkenaan ayat ini. Kata beliau ini adalah perintah Allah kepada kesemua makhluknya untuk saling tolong menolong dengan perkara kebaikan dan ketaqwaan. Iaitu saling membantu antara satu sama lain. Saling menggalakkan antara satu sama untuk melakukan apa yang telah diperintahkan oleh Allah dan saling berpesan untuk meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah.

Rujuk Jami’ Li Ahkam Al-Quran (6/46)

Sheikh Ali Al-Sabuni berkata :

“Iaitu saling membantu pada perkara kebaikan dan meninggalkan perkara mvnkar. Lakukanlah apa yang mendekatkan diri kalian kepada Allah.”

Rujuk Sofwah al-Tafasir (1/212)

Di samping itu, keadaan sekarang amat d4rah tambahan sebagai satu alternatif untuk membantu pesakit yang memerlukan khususnya ketika pembedahan dan lain-lain.

Untuk perbahasan yang lebih lanjut dan mendalam berkenaan hvkum derma d4rah, kami pernah mengulas tentang hvkum tersebut di ruangan Irsyad Al-Fatwa siri ke 276[1] pada 10 Disember 2018.

Sebelum menjawab persoalan yang dikemukakan, suka kami nyatakan sedikit sebanyak perbahasan berkenaan hvkum jual beli d4rah manusia. Ini kerana ada perkaitan dengan soalan yang ditanya.

Ada dua pandangan ulama berkenaan hvkum jual beli d4rah :

  1. Tidak dibenarkan jual beli dar4h

Ini merupakan pandangan jumhur para ulama. Mereka mengatakan bahawa tidak boleh berjual beli d4rah dengan berlandaskan dan berasaskan dalil daripada Al-Quran dan Al-Sunnah.

Mereka berhujahkan firman Allah SWT :

قُل لَّآ أَجِدُ فِى مَآ أُوحِىَ إِلَىَّ مُحَرَّمًا عَلَىٰ طَاعِمٍ يَطْعَمُهُۥٓ إِلَّآ أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُۥ رِجْسٌ

Maksudnya :” Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku, sesuatu yang dih4ramkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu b4ngkai, atau dar4h yang mengalir, atau daging khiinzir – kerana sesungguhnya ia adalah k0tor…”

(Surah al-‘An’am : 145)

Begitu juga firman Allah :

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ ٱلْمَيْتَةَ وَٱلدَّمَ وَلَحْمَ ٱلْخِنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ بِهِۦ لِغَيْرِ ٱللَّـهِ

Maksudnya :”Sesungguhnya Allah hanya menghar4mkan kepada kamu memakan b4ngkai, dan d4rah, dan daging khiinzir, dan binatang-binatang yang disemb3lih tidak kerana Allah…”

(Surah al-Baqarah : 173)

Nabi SAW pernah bersabda daripada Abu Juhaifah. Kata beliau :

رَأَيْتُ أَبِي فَقَالَ إِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى عَنْ ثَمَنِ الدَّمِ وَثَمَنِ الْكَلْبِ وَآكِلِ الرِّبَا وَمُوكِلِهِ وَالْوَاشِمَةِ وَالْمُسْتَوْشِمَةِ

Maksudnya :”Aku melihat ayahku. Lalu ayahku berkata sesungguhnya Nabi SAW mel4rang dari berjual beli dar4h, juga 4njing. Nabi juga melarang orang dari memakan hasil rib4 dan perantaranya. Juga mel4rang orang yang bert4tu dan meminta t4tu.”

Riwayat Al-Bukhari (5945)(5962)(2238)

Semoga rakyat Malaysia khususnya lebih proaktif untuk membantu menambahkan bekalan d4rah yang ada bagi membantu mereka yang memerlukan. Jadikan ini sebagai amal jariah yang akan menjadi peneman kita ketika m4ti nanti. Wallahu’alam

 

Sumber: Mufti wp

Apa Kata Anda?