Kisah Mukjizat Nabi Musa As Yang Buat Kita Teruja.

Tadabbur Kalamullah♡

وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَىٰ تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ ۖ فَاسْأَلْ بَنِي إِسْرَائِيلَ إِذْ جَاءَهُمْ فَقَالَ لَهُ فِرْعَوْنُ إِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا مُوسَىٰ مَسْحُورًا

Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Nabi Musa sembilan mukjizat yang jelas nyata (membuktikan kebenarannya); maka bertanyalah (wahai Muhammad) kepada Bani Israil (tentang itu):

Ketika Nabi Musa datang kepada Firaun dan kaumnya (serta menunjukkan mukjizatnya), lalu berkatalah Firaun kepadanya: Sesungguhnya aku fikir, engkau ini wahai Musa, seorang yang terkena sihir.

[Surah Al-Israk 101]
Menurut Ibnu Abbas dlm Tafsir Ibnu Kathir, mukjizat2 yg diberikan kpd nabi Musa ialah:

  1. Tongkat yg bertukar menjadi ular
  2. Tangan yg bercahaya.
  3. Musim kemarau
  4. Membelah laut merah
  5. Taufan
  6. Belalang
  7. Kutu
  8. Katak
  9. Darah

Mukjizat (المعجزات-perkara yang menyebabkan lawan menjadi lemah) ialah perkara luar biasa yang berlaku kepada para Nabi dan Rasul.
Mukjizat ialah perkara luar biasa yang mencarik adat atau khariqul adat (خارق العادة) iaitu sesuatu yang menyalahi kebiasaan manusia biasa.

Mu`jizat berlaku secara spontan dengan izin Allah. Tiada siapa, termasuk Nabi atau Rasul yang melakukannya mampu menghasilkan satu mukjizat sendirian tanpa izin Allah. Mukjizat tidak diperoleh melalui pembelajaran
Allah swt telah menjadikan bagi setiap Nabi mukjizat yang bersesuaian dengan zaman mereka

♡Al-Quran adalah mukjizat agung bg umat Nabi Muhammad saw♡

Video:

Sumber: nasihatustazz

Apa Kata Anda?